Blog

Servant Leadership
22/07/2019 Bedrijfsstructuur

Servant Leadership

U vraagt zich waarschijnlijk af waar de term ‘servant leadership’ voor staat. Wel, er bestaat een vertaling voor deze term, namelijk ‘dienend leiderschap’. In feite is ‘dienend leiderschap’ een letterlijke vertaling van de woorden ‘servant’ en ‘leadership’ en hoewel dit precies weergeeft wat deze term betekent, houden we het liever bij de Engeltalige versie. Deze klinkt niet alleen veel boeiender, maar wordt ook in heel wat essays gebruikt en is dan ook algemeen gekend. Wat zijn de voordelen van ‘servant leadership’?

De naam van uw horecazaak
08/07/2019 Bedrijfsstructuur

De naam van uw horecazaak

Bij de opstart van een horecazaak komt heel wat kijken: uw horecazaak moet ingericht worden, er moet een menu opgesteld worden, u moet op zoek naar medewerkers én er moet een passende naam gevonden worden. Heel wat horecaondernemers hebben al een tijdje een naam in gedachten, bij anderen duurt het wat langer en moet de keuze voor een passende naam groeien. De naam van uw horecazaak moet uniek zijn, niet alleen wat de originaliteit betreft, maar ook wat de bescherming van de naam betreft.

Leider of lijder van uw horecazaak?
03/12/2018 Bedrijfsstructuur

Leider of lijder van uw horecazaak?

Aan het hoofd staan van een organisatie is niet altijd even makkelijk. U moet zich profileren als leider, maar tegelijkertijd ook openstaan voor uw medewerkers. U moet op verschillende vlakken het goede voorbeeld geven, maar u kunt ook op bepaalde vlakken een voorbeeld nemen aan uw medewerkers. U moet strikt, maar rechtvaardig zijn en dit kan soms een behoorlijk moeilijke evenwichtsoefening zijn. Om u te helpen dit leiderschap zo goed mogelijk uit te voeren geef ik u graag enkele tips zodat u onder deze taak niet hoeft te lijden.

Klaar voor een bijkomende horecazaak?
05/11/2018 Bedrijfsstructuur

Klaar voor een bijkomende horecazaak?

De zaken gaan goed. Uw horecazaak is populair onder de vaste klanten en u krijgt regelmatig nieuwe klanten over de vloer. Uw sociale mediakanalen worden vaak bezocht en gasten posten er regelmatig foto’s en lovende commentaren. Uw medewerkers zijn tevreden en doen hun job met plezier. U bent gepassioneerd met uw zaak bezig en met het oog op de toekomst overweegt u een bijkomende zaak op te starten met hetzelfde concept. Helemaal niet zo’n slecht idee: ambitie is een goede zaak en men moet het ijzer smeden als het heet is!

Bent u mee met de tijd?
10/09/2018 Bedrijfsstructuur

Bent u mee met de tijd?

Tijden veranderen, dat is een feit. Niets is permanent, dat is altijd zo geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Dat is niet alleen in het leven en onze algemene samenleving zo, maar ook de meeste branches veranderen en zijn in volle ontwikkeling.

 
Drie signalen dat het fout dreigt te lopen
06/08/2018 Bedrijfsstructuur

Drie signalen dat het fout dreigt te lopen

Sommige horecaondernemers hebben het gevoel dat ze dagelijks een strijd moeten leveren om te overleven. Merkt u dat u minder volk over de vloer krijgt, dat uw personeelsbezetting vaak wijzigt of dat u te veel kosten krijgt, dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen.
Het ondernemingsplan concreet
25/02/2018 Bedrijfsstructuur

Het ondernemingsplan concreet

In een vorige rubriek zagen we al wat een ondernemingsplan is en waarom het noodzakelijk is dit voor de opstart van een onderneming op te stellen. Als horecaconsultant kan ik u begeleiden bij het opstellen van uw ondernemingsplan. U bent echter de ondernemer en dit ondernemingsplan moet dan ook toegespitst zijn op uw specifieke situatie. Een standaard ondernemingsplan als dusdanig bestaat dus niet.
Het ondernemingsplan: de basis van uw horecazaak
18/02/2018 Bedrijfsstructuur

Het ondernemingsplan: de basis van uw horecazaak

Men hoort vaak de uitspraak ‘ondernemen zit hem in het bloed’. Maar is dit wel zo? Kan iemand zomaar uit het niets een horecazaak opstarten, er op goed geluk voor gaan, succesvol zijn in alles wat hij binnen dit bedrijf onderneemt en dit uitbouwen tot een winstgevende onderneming? Bestaat de mythologische ‘Midas touch’ echt of onderneemt men toch beter concrete en weloverwogen stappen om te bereiken wat men wilt?

Om deze vragen te beantwoorden is het in de eerste plaats belangrijk om even stil te staan bij wat voorafgaat aan de opstart van een eigen onderneming. Een eigen horecazaak opstarten doet men immers niet onbezonnen. Het is een proces dat zich vormt, groeit, zich verder ontwikkelt en uiteindelijk concrete vorm krijgt.

 
Een strategisch plan voor uw horecazaak
30/10/2017 Bedrijfsstructuur

Een strategisch plan voor uw horecazaak

Als horeca uitbater wilt u niet alleen een goed draaiende zaak, maar wilt u ook dat uw zaak binnen x-aantal jaar nog steeds bestaat en, heel belangrijk, dat de rentabiliteit van uw zaak verhoogt.

U mag dan wel gepassioneerd zijn door de horeca, maar uiteindelijk blijft het wel de bedoeling dat u, als horeca uitbater, er uw brood mee verdient. Om dit te bereiken zal u dan ook een bepaalde richting moeten uitgaan en erover nadenken waar u binnen vijf of tien jaar wil staan.
Alles onder controle?
26/06/2017 Bedrijfsstructuur

Alles onder controle?

Hoe houdt een goede horecamanager alles onder controle?

Regelmatig krijg ik van horecaondernemers de vraag hoe ze de zaken zo efficiënt mogelijk kunnen aanpakken. Daarom deze leidraad met verschillende punten waar u als horecaondernemer rekening moet mee houden.