Blog

Eet u graag wild?
21/10/2019 Keuken

Eet u graag wild?

Nee, ik eet liever rustig.

Het is een grapje dat al jarenlang meegaat en hoewel velen onder u het misschien wat flauw vinden, betekent het voor de horeca wel het begin van een bijzondere culinaire periode.

Hoewel op sommige diersoorten al vroeger mag gejaagd worden, begint het culinaire wildseizoen in de horeca op 15 oktober. Dit is immers het tijdstip waarop de jacht op het meeste wild geopend wordt. 

Zowel voor echte bourgondiërs als voor heel wat koks is dit een van de meest interessante perioden van het jaar. Consumenten kunnen zich in heel wat restaurants tegoed doen aan copieuze maaltijden met aangepaste wijnen en koks kunnen zich qua creativiteit en bereidingen helemaal uitleven in hun keuken.

De gezelligheid van een winterterras
14/10/2019 Trends

De gezelligheid van een winterterras

Een terras is al lang niet meer enkel voor de zomer. Ook op een koude, droge winterdag zoeken heel wat mensen de gezelligheid op van een terras. Uiteraard moet op zo’n winterterras de juiste sfeer hangen; klanten zullen heus niet kiezen om een winterse namiddag of avond door te brengen op een terras met enkel wat tafels en stoelen. Daar zijn ze in de zomer tevreden mee, maar tijdens de winter willen mensen gezelligheid, een winters kader, een feestelijke stemming en een warme aankleding.
Voedsel weggooien = geld weggooien!
07/10/2019 Keuken

Voedsel weggooien = geld weggooien!

Hoewel consumenten zich de afgelopen dertig jaar steeds milieubewuster gaan gedragen leven we vandaag de dag in geïndustrialiseerde landen nog steeds in een wegwerpmaatschappij. Dit is niet alleen heel belastend voor ons milieu, maar ook voor onze portemonnee. Mijn grootmoeder zaliger drukte mij altijd op het hart: voedsel weggooien is geld weggooien. Gelijk had ze en heeft ze nog steeds. Elk product dat u in de vuilnisbak gooit betekent - zowel thuis als in de horeca – verlies. Vaak is het weggooien van voedsel niet te vermijden, maar toch kunt u heel wat doen om dit verlies te beperken.

Hoe verloopt de samenwerking met uw brouwer?
30/09/2019 Horeca Management

Hoe verloopt de samenwerking met uw brouwer?

De meeste horecazaken hebben een overeenkomst met een brouwerij of drankenhandelaar. Als aan deze overeenkomst een drankafnameverplichting is gekoppeld, dan spreekt men van een drankafnamecontract of een brouwerijcontract.

Brouwers of drankenhandelaars zijn belangrijke spelers op de horecamarkt. Zij kunnen immers in een drankafnamecontract bepaalde verplichtingen opleggen.

Een kindvriendelijke horecazaak
17/09/2019 Bediening

Een kindvriendelijke horecazaak

Uit eten gaan wordt steeds meer een gezinsaangelegenheid. Vroeger werden kinderen vaak thuisgelaten als hun ouders uit eten gingen, maar vandaag de dag gaan de kinderen meer en meer gewoon mee op restaurant. 

Een kindvriendelijke horecazaak hoeft niet exclusief kindgericht te zijn, maar moet wel het gevoel geven dat ook kinderen er welkom zijn. Vindt u het belangrijk dat zowel gezinnen met als zonder kinderen zich thuis voelen in uw horecazaak, hou dan rekening met volgende tips.

Kan ik ook met de kaart betalen?
09/09/2019 Verkoop

Kan ik ook met de kaart betalen?

Ongetwijfeld krijgt u deze vraag meerdere keren per dag te horen. 

Sinds een tiental jaren grijpen steeds meer consumenten naar hun credit- of bankkaart om hun restaurantrekening te betalen.

Voor u als horeca-uitbater zijn de voordelen van deze digitale transacties legio, maar toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Het juiste meubilair kiezen
02/09/2019 Algemeen

Het juiste meubilair kiezen

Heel wat horeca-uitbaters kijken uit naar het ogenblik waarop ze hun zaak effectief kunnen inrichten. Dit is immers het signaal dat er weldra van start gegaan kan worden met de eigenlijke uitbating. U hebt er vast al talloze catalogi op nageslagen of bezoekjes gebracht aan enkele meubelzaken gespecialiseerd in horecameubilair. Of misschien hebt u wel op het internet het meubilair van uw dromen gevonden. Het uitkiezen van het meubilair voor uw horecazaak is geen leuke klus, maar neem hier toch uw tijd voor.

Wat te doen met flessentrekkers en tafelschuimers
26/08/2019 Horeca Management

Wat te doen met flessentrekkers en tafelschuimers

Meer dan de helft van de horecazaken krijgt wel eens te maken met flessentrekkers of tafelschuimers. Dit zijn gasten die na het consumeren van een drankje (of heel vaak meerdere drankjes) of een maaltijd ervandoor gaan zonder hun rekening te betalen. Als u als horeca-uitbater te maken krijgt met flessentrekkers of tafelschuimers is dit uiteraard een heel vervelende zaak. U bent immers geen liefdadigheidsinstelling die elke klant gratis kan bedienen. Ook u moet zich behoorlijk hard inzetten om uw boterham te verdienen en als iemand deze bij u komt nuttigen zonder te betalen betekent dit een streep door uw rekening en blijft u achter met een gefrustreerd gevoel. Hoe kunt u flessentrekkers en tafelschuimers aanpakken?

 
Drie belangrijke misvattingen in het hotelwezen
19/08/2019 Bediening

Drie belangrijke misvattingen in het hotelwezen

Als hoteleigenaar moet u een beetje van alle markten thuis zijn: u moet de kunst beheersen om uw gasten een aangenaam verblijf te bezorgen, u moet hen een gevoel van gastvrijheid bieden, u moet over heel wat organisatietalent beschikken en u moet uw hotel financieel gezond houden. Hiervoor zult u een evenwicht moeten vinden tussen uw aanbod, uw prijzen en het aantal medewerkers die u bij de dagelijkse uitbating helpen. Heel wat hoteleigenaars worstelen met deze moeilijke oefeningen. Kamerbezetting, dienstverlening en personeelskosten zijn vaak hun grootste zorgen die ze – meestal omwille van financiële redenen – niet altijd op de juiste manier aanpakken.
Pakt u de zaken wel goed aan?
13/08/2019 Horeca Management

Pakt u de zaken wel goed aan?

Bij het woord horeca denken de meeste ondernemers meteen aan hard werken en veel uren draaien. En inderdaad; als de zaken goed gaan is dit meestal wel zo. Voor u een eigen horecazaak opstart of overneemt moet u goed weten waar u aan begint. U moet bereid zijn veel en hard te werken, maar u moet bij uzelf ook nagaan of u hiervoor wel over de nodige kwaliteiten beschikt. U moet immers niet alleen uw zaak runnen, u moet ook op een efficiënte manier omgaan met uw medewerkers én u moet natuurlijk uw gasten het ultieme gastvrijheidsgevoel geven. U merkt het: een horecazaak uitbaten is een hele opgave!