Wat met de feestdagen in 2020?

Door de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moet uw horecazaak al zeker tot 13 december de deuren gesloten houden. Wat daarna zal komen blijft voorlopig een groot vraagteken. Een bijzonder moeilijke periode nu de feestdagen op komst zijn...

We weten helemaal nog niet of horecazaken zullen mogen openen met de feestdagen. En als we mogen openen, onder welke voorwaarden zal dit dan zijn? Zal de consument bereid zijn om Kerst en Nieuw buitenshuis te vieren of zit de schrik er bij de mensen nog maar eens goed in? Heel veel mensen zijn door deze coronacrisis ook financieel getroffen en dan is een restaurantbezoek helaas het eerste waarop ze besparen. Zullen mensen wel zin hebben om te feesten of laten ze dit rampjaar liever in alle stilte voorbijgaan? 

Veel reden om eindejaar te vieren is er niet. Of misschien toch wel... velen onder ons zullen blij zijn dat 2020 eindelijk achter de rug is en hopen dat 2021 een gelukkiger en vooral gezonder jaar wordt.

Creatieve oplossingen voor het eindejaar

Vorige jaren was u tijdens de maand november ongetwijfeld al volop bezig om de feestdagen voor te bereiden. De eindejaarsmenu’s werden opgesteld, er werden reserveringen opgenomen, bestellingen werden al volop geplaatst, enz... Dit jaar bevinden we ons echter in een heel onzekere periode en deze weegt ongetwijfeld sterk door. 

Waarschijnlijk vragen velen onder u zich af welke voorbereidingen u het beste treft voor de feestdagen. 

Laat me eerst en vooral benadrukken dat pro-actief denken en handelen belangrijk blijft, ook – en misschien wel vooral – in moeilijke tijden.

Ik raad u dan ook aan om dit jaar het hele eindejaarsgebeuren op een creatieve manier aan te pakken. Ga gerust van start met de voorbereidingen voor het eindejaar, maar doe dit wel op een doordachte manier. Hierbij graag enkele tips:

  • Stel uw eindejaarsmenu’s zo samen dat deze makkelijk afgehaald kunnen worden. Als de horeca de deuren inderdaad nog niet mag openen, dan kunnen uw gasten thuis in beperkte kring toch van uw gerechten genieten.

  • Vraag uw klanten om ruim op voorhand hun bestellingen te plaatsen. Zo kunt u uw producten en ingrediënten op een efficiëntere manier bestellen bij uw leveranciers. 

  • Geef uw klanten de mogelijkheid om toch een reservering in uw horecazaak te maken. Vermeld hier wel bij dat ze op voorhand het menu moeten uitkiezen en dat de mogelijkheid bestaat om de gerechten mee te nemen, mocht de overheid beslissen om de maatregelen te verlengen. Hou er bij het opnemen van reserveringen wel rekening mee dat als uw horecazaak mag openen, dit met een beperkte capaciteit zal zijn. 

  • Stel uw klanten voor om ook de aangepaste wijnen bij de gerechten te bestellen. Interessant voor uw gasten, want dit geeft uw gerechten een extra dimensie. Interessant voor uw horecazaak want zo kunt u wat extra inkomsten genereren.

  • Uw eindejaarsmenu hoeft dit jaar niet met exclusieve en dure ingrediënten bereid te worden. Deze coronacrisis heeft immers op de meeste mensen een negatieve financiële invloed gehad. Een creatieve chef zal ook met minder dure producten een oog-en tongstrelend gerecht tevoorschijn kunnen toveren. 

  • Vergeet vooral uw klanten niet te belonen voor hun trouw. Een eindejaarsgeschenkje onder de vorm van een voucher voor betere tijden zullen uw gasten zeker waarderen.

Tot slot

Ik hoop dat ik u met deze tips wat geïnspireerd heb om toch het beste te maken van deze vreemde eindejaarsperiode. Wacht niet te lang om actie te ondernemen en ga meteen aan de slag! Maak uw plannen zo snel mogelijk via uw socialemediakanalen bekend. Uw klanten zullen aangenaam verrast zijn door uw creativiteit!

Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief of neem vrijblijvend contact met mij op.

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.