Aanvullende steunmaatregelen

Voor zelfstandige ondernemers die hun activiteit verplicht hebben moeten sluiten – zoals onder meer horecazaken – besliste de overheid eerder al dat deze recht hebben op een financiële tegemoetkoming voor de maanden maart, april, mei en juni.

Aanvullende hinderpremie

Onlangs heeft de federale regering beslist om dit crisis-overbruggingsrecht te verlengen. Als u kunt aantonen dat u minder dan 60% omzet draait tussen de periode van 8 juni tot 8 juli ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, kunt u ook nog in juli en augustus genieten van een hinderpremie van 160 euro per dag en een bijkomende compensatiepremie van 2.000 euro.

Cashflowplanning

U zult dus in principe pas na 8 juli kunnen weten of u in aanmerking komt voor deze extra hinderpremie. Ik raad u echter aan om nu al samen met uw accountant uw financiële situatie en deze die komen gaat onder de loep te nemen. U kunt dit het beste doen aan de hand van een cashflowplanning. Moeilijk is dit helemaal niet.

U maakt een overzicht van uw kosten, de toestand van uw bankrekening en u maakt een inschatting van de te verwachten omzet. Zo kunt u uw omzet tegenover uw kosten plaatsen en een cashflowplanning voor een zestal maanden tot een jaar maken zodat u een duidelijk zicht kan krijgen op wat u kunt verwachten.

Relance-uitkering

Daarnaast wordt er ook een apart overbruggingskrediet voorzien. Deze ‘Relance-uitkering’ zal toegekend worden aan alle ondernemingen die op 3 mei 2020 nog verplicht gesloten waren. Bijkomende voorwaarde is dat de omzet of de bestellingen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met minstens 10% gedaald zijn ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. De meeste horecazaken zullen dus ook voor deze ‘relance-uitkering’ in aanmerking komen. 

Jammer genoeg moet deze maatregel nog verder uitgewerkt worden en zijn er nog geen concrete aanwijzingen hoe de aanvraag hiervoor moet gebeuren. Op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen https://vlaio.be/nl vindt u hierover regelmatig nieuwe informatie.

Belastingvrije coronareserve

Minister van Financiën Alexander De Croo heeft een wetsontwerp ingediend dat ondernemingen moet toelaten om een belastingvrije coronareserve aan te leggen. Hiermee wil hij de solvabiliteit van ondernemingen tijdens de coronacrisis versterken.

Tijdens deze coronacrisis moeten heel wat zelfstandige ondernemers hun eigen vermogen aanspreken om het hoofd boven water te houden. Om de solvabiliteit van deze bedrijven op peil te kunnen houden moet volgens De Croo de mogelijkheid geboden worden om een belastingvrije coronareserve aan te leggen.

Het is de bedoeling dat zelfstandigen hun verliezen van 2020 kunnen afzetten tegen de winsten van 2019. Zo kunnen ze hun voorafbetalingen terugvragen en zal hun belastingfactuur van het jaar 2019 lager zijn.

Op de hoogte blijven

Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven over bijkomende steunmaatregelen van de overheid, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief. Uiteraard kunt u me ook altijd contacteren als u andere specifieke vragen heeft.

Wenst u zich her uit te vinden na deze periode?
Geniet nu van 500 euro korting op de Horeca Quick Scan Corona, lees hier over deze aanbieding.

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.