Blog

Uw menukaart terrasproof maken
24/08/2020 Keuken

Uw menukaart terrasproof maken

De hoogste tijd om uw menukaart terrasproof te maken zodat uw gasten ook op het terras ten volle van uw gerechten kunnen genieten!

Personeelsorganisatie in uw keuken
17/08/2020 Keuken

Personeelsorganisatie in uw keuken

Vraagt u zich af of u wel een nieuwe chef-kok nodig heeft of dat uw zaak perfect kan draaien met een chef de partie of een sous-chef? Weet u niet precies voor welke functie u het best een vacature plaatst, dan kan deze blog u hierbij helpen.

Waarborgen van de voedselveiligheid volgens het HACCP-systeem
24/02/2020 Keuken

Waarborgen van de voedselveiligheid volgens het HACCP-systeem

Een horecazaak of een plaats waar voedsel wordt bereid – zoals bijvoorbeeld een foodtruck of een standje op een markt – moet volgens de Europese regelgeving voldoen aan bepaalde regels inzake de voedselveiligheid. Om gezondheidsrisico’s tijdens het bereiden en behandelen van voeding tegen te gaan moet elke horecagelegenheid beschikken over een voedselveiligheidsplan. Zo’n plan wordt niet zomaar opgesteld, maar is gebaseerd op het HACCP-systeem.

Eet u graag wild?
21/10/2019 Keuken

Eet u graag wild?

Nee, ik eet liever rustig.

Het is een grapje dat al jarenlang meegaat en hoewel velen onder u het misschien wat flauw vinden, betekent het voor de horeca wel het begin van een bijzondere culinaire periode.

Hoewel op sommige diersoorten al vroeger mag gejaagd worden, begint het culinaire wildseizoen in de horeca op 15 oktober. Dit is immers het tijdstip waarop de jacht op het meeste wild geopend wordt. 

Zowel voor echte bourgondiërs als voor heel wat koks is dit een van de meest interessante perioden van het jaar. Consumenten kunnen zich in heel wat restaurants tegoed doen aan copieuze maaltijden met aangepaste wijnen en koks kunnen zich qua creativiteit en bereidingen helemaal uitleven in hun keuken.

Voedsel weggooien = geld weggooien!
07/10/2019 Keuken

Voedsel weggooien = geld weggooien!

Hoewel consumenten zich de afgelopen dertig jaar steeds milieubewuster gaan gedragen leven we vandaag de dag in geïndustrialiseerde landen nog steeds in een wegwerpmaatschappij. Dit is niet alleen heel belastend voor ons milieu, maar ook voor onze portemonnee. Mijn grootmoeder zaliger drukte mij altijd op het hart: voedsel weggooien is geld weggooien. Gelijk had ze en heeft ze nog steeds. Elk product dat u in de vuilnisbak gooit betekent - zowel thuis als in de horeca – verlies. Vaak is het weggooien van voedsel niet te vermijden, maar toch kunt u heel wat doen om dit verlies te beperken.

Een open keuken: goed idee?
18/02/2019 Keuken

Een open keuken: goed idee?

Bent u een startende horecaondernemer of is de keuken van uw restaurant aan vernieuwing toe, dan is de eerste vraag of u gaat voor een open of een gesloten keuken. Om u te helpen bij deze beslissing, zet ik graag even de voor- en nadelen van een open keuken op een rijtje.

De vierde maaltijd
24/12/2018 Keuken

De vierde maaltijd

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt: consumenten verlangen minder copieuze maaltijden, maar willen wel op verschillende tijdstippen van de dag iets kunnen eten.

In onze hedendaagse maatschappij moet alles vlug gaan en mensen lijken vooral tijd tekort te komen. Heel vaak nemen ze dan ook niet uitgebreid de tijd om te eten. Meestal bestaat een ontbijt uit een boterham met beleg en de lunch uit een slaatje of een broodje. Het gevolg hiervan is uiteraard dat honger sneller de kop opsteekt.

Kleinere maaltijden op verschillende tijdstippen van de dag eten is ook gezonder en daar wordt de consument zich steeds meer van bewust. Door vaker lichte maaltijden te eten blijft de stofwisseling actief en worden de suikerspiegel en de spijsvertering minder belast. Hierdoor krijgt men geen vermoeid gevoel na het eten.

Is uw horecazaak klaar voor de vegan-tendens?
16/09/2018 Keuken

Is uw horecazaak klaar voor de vegan-tendens?

Zes maanden na de vorige editie gaat op 1 oktober weer de Try Vegan-campagne van start. Dit is een initiatief waarbij consumenten aangespoord worden om een maand lang dierlijke producten te mijden en deze te vervangen door plantaardige alternatieven. De tijd dat vegetariërs en veganisten geassocieerd werden met een geitenwollensokken-mentaliteit is al lang verleden tijd. Tegenwoordig is vegan ‘hot’ en de vraag naar dergelijke producten en gerechten was nog nooit zo groot. In de Westerse wereld eten we steeds minder vlees en hier zijn verschillende redenen voor.

Geef uw ontbijt net dat ietsje meer
31/03/2018 Keuken

Geef uw ontbijt net dat ietsje meer

Het ontbijt wordt al jaren als de belangrijkste maaltijd van de dag beschouwd. Een stevig ontbijt levert niet alleen voldoende energie waardoor je de hele dag efficiënter werkt, het voorkomt ook obesitas.

In onze hectische maatschappij ontbreekt velen echter de tijd om een gezond en stevig ontbijt te nemen. Vooral op werkdagen ‘zondigen’ heel wat mensen tegen deze regel. Voor de meeste gezinnen verloopt een doordeweekse ochtend vrij gejaagd en, laat ons eerlijk zijn, we drukken allemaal liever nog even de snooze-knop van de wekker in dan enthousiast op te staan om een uitgebreid ontbijt klaar te maken.

De kosten van uw gerechten: een doorn in uw oog?
10/09/2017 Keuken

De kosten van uw gerechten: een doorn in uw oog?

Elke restauranthouder moet een balans vinden tussen de kosten die hij maakt om zijn gerechten te bereiden en de prijs die hij zijn klanten aanrekent. Makkelijk is deze evenwichtsoefening tussen creativiteit en opbrengst niet en het gebeurt dan ook maar al te vaak dat de kost voor het bereiden van een gerecht veel te hoog ligt. Resultaat: uw restaurant maakt geen winst!

Maar waarom halen restauranthouders niet voldoende winst uit hun gerechten?