Creatieve ideeën tijdens Corona

Heeft u ook al gemerkt dat tijdens de Coronacrisis de mensen veel mondiger zijn geworden? Velen gedragen zich als persoonlijke controleurs van de overheid om erop toe te zien dat iedereen alle maatregelen om het Coronavirus te bestrijden wel naleeft.

In supermarkten wordt u meteen aangesproken als u twee gelijkaardige producten vastneemt, met een winkelkarretje wordt geduwd om toch zeker niet binnen de perimeter van anderhalve meter te komen en bij het minste kuchje wordt u aangestaard alsof u een van de meest ernstige vormen van Corona heeft.

Ook in verschillende horecazaken deinzen klanten soms meteen achteruit als een van de medewerkers een bestelling komt opnemen of krijgt men de vraag om – ondanks de toepassingen van de anderhalve meterregel – de tafeltjes nog wat verder uit elkaar te schuiven.

Uiteraard is het belangrijk om alle veiligheidsmaatregelen na te leven, maar het begint er steeds meer op te lijken dat heel wat mensen zich in een permanente staat van paranoia bevinden.

Als horecaondernemer draagt u de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van uw klanten als ze uw zaak bezoeken en voor uw medewerkers tijdens het werk.

In de horeca is het dragen van een mondmasker niet verplicht voor de klanten – uiteraard want een drankje of een maaltijd nuttigen met een mondmaskers is vrij moeilijk. Uw medewerkers zijn wel verplicht om een mondmasker te dragen. De overheid heeft tal van maatregelen opgelegd om een horecabezoek in alle veiligheid te laten verlopen. Deze verplichte maatregelen moet u natuurlijk naleven en zowel u, uw klanten en uw medewerkers zullen deze hoogstwaarschijnlijk al kennen.

Om uw klanten een groter gevoel van veiligheid te laten ervaren kunt u echter nog meer doen dan de regels van de overheid na te leven.

Hierbij graag enkele tips:

  • Wees niet zuinig op handgels, zeep en ontsmettingsmiddelen

Plaats niet alleen bij de ingang en de uitgang handgel of ontsmettingsmiddelen, maar ook op verschillende plaatsen in uw zaak: bij de receptie, op de bar, zeker in de toiletten en u kunt zelfs een klein flesje op tafel zetten of een pakje ontsmettingsdoekjes op tafel leggen met het logo van uw zaak. Misschien gebruiken uw gasten deze niet meteen, maar zo geeft u aan dat u de veiligheid van uw klanten belangrijk vindt. Als uw klanten er in uw zaak geen gebruik van maken stel hen dan gerust voor om deze mee te nemen. Als ze deze ergens anders bovenhalen, hebt u meteen gratis reclame voor uw zaak. 

Vraag ook uw medewerkers om handschoenen te dragen of zo veel mogelijk hun handen te ontsmetten. Dit mag gerust gebeuren in de zaak zelf, zo zien uw klanten dat ook uw medewerkers hun best doen om alles zo hygiënisch mogelijk te houden.

  • Aankleding van de tafels

Voor het Coronatijdperk moesten we met zijn allen zoveel mogelijk hergebruiken om de afvalberg te beperken. Tijdens het Coronatijdperk is het milieu plots veel minder belangrijk geworden. Gezondheid gaat voor en dat is begrijpelijk, maar probeer met deze nieuwe regels wat creatief om te gaan zodat er naast het gezondheidsaspect toch ook nog ruimte blijft voor wat milieuvriendelijkheid.

Peper- en zoutvaatjes, boterpotjes, olie en azijnflesjes plaatst u beter niet meer op tafel. Kies in plaats daarvan voor individueel verpakte porties. Deze zijn uiteraard een stuk duurder, dat wel, maar toch zullen uw klanten zich hier beter bij voelen. Ook op deze zaken kunt u het logo van uw zaak aanbrengen en uw klanten voorstellen om deze mee te nemen. Nog maar eens gratis publiciteit! 

Maakt u nog gebruik van gewone menukaarten, ontsmet deze dan in het bijzijn van de klant. Gebruikt u wegwerpbare menukaarten, laat uw klanten deze dan meteen als placemats gebruiken. Een perfect idee zijn menukaarten in de vorm van een krant waarop u bijvoorbeeld iets over de geschiedenis van uw zaak vertelt of waarin u de extra hygiënemaatregelen die u toepast vermeldt. Zorg uiteraard ook voor wegwerpbare servetten en indien dit mogelijk is, verpak dan ook het bestek.

  • Anderhalve meterregel

Om misverstanden over de plaatsing van de tafels te vermijden kunt u op de vloer markeringen aanbrengen. Vermeld op deze markeringen gerust de afstanden. Veel hoeft dit niet te kosten: wat tape en een lintmeter en u duidt zo de afstand aan. 

Bent u bereid hiervoor wat meer te investeren, dan kunt u constructies met plexiglas laten maken om rond te tafels te plaatsen. Zorg wel voor wieltjes aan de onderkant zodat deze naargelang het ‘bubbelgezelschap’ makkelijk kunnen verplaatst worden. 

Tot slot

Probeer zo creatief mogelijk met alle veiligheidsregels om te gaan, dit zal de sfeer in uw horecazaak er alleen maar beter op maken

Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven over bijkomende steunmaatregelen van de overheid, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief. Uiteraard kunt u me ook altijd contacteren als u andere specifieke vragen heeft.

Wenst u zich her uit te vinden na deze periode?
Geniet nu van 500 euro korting op de Horeca Quick Scan Corona, lees hier over deze aanbieding.

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.