+32 475 49 29 53

De inrichting van uw horecazaak

Moeten klanten zich ‘thuis’ voelen in uw horecazaak?
Uw horecazaak zal u ongetwijfeld willen inrichten volgens uw persoonlijke smaak en op zich is daar niets mis mee. Toch moeten klanten er ook in een voor hen aangename omgeving kunnen vertoeven, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze zich er ‘thuis’ moeten voelen. Een comfortabel gevoel in een horecazaak is veel belangrijker dan een thuisgevoel. Mensen die een horecazaak binnenstappen doen dit in de meeste gevallen immers niet alleen omdat ze op zoek zijn naar een slaapplaats, een maaltijd of drank, maar doen dit ook om een aangenaam verblijf of een gezellige avond te beleven. En daar hoort nu net een andere sfeer bij dan thuis.
Een goed hotel, restaurant of café moet de mensen eigenlijk een aangenaam gevoel bezorgen alsof ze bij iemand uitgenodigd worden die hen met open armen verwelkomt en die alles in staat stelt om hen een aangename tijd te laten beleven.
Waarmee moet u rekening houden bij de inrichting van uw horecazaak?
Als horeca-uitbater mag u dus best wel een eigen toets geven aan uw interieur. De inrichting van uw zaak is immers een reflectie van de smaak van de gastheer die zijn gasten in zijn eigen omgeving verwelkomt. Toch moet er bij de inrichting van uw horecazaak met bepaalde zaken rekening gehouden worden opdat het voor uw gasten comfortabel en aangenaam zou blijven.
  • Afgestemd op het publiek
Richt uw horecazaak zich op een wat ouder en stijlvol publiek, kies dan voor uw zaak geen flashy en schreeuwerige kleuren. Kies bij voorkeur ook voor tafels en stoelen die comfortabel zitten in plaats van hoge tafels met barkrukken. Een wat ouder publiek hecht immers vaak meer belang aan comfort dan aan design. Dat betekent echter niet dat u uw zaak niet smaakvol mag inrichten, integendeel.
Omgekeerd geldt dit ook: wilt u vooral een jong publiek zien in uw zaak, richt deze dan gerust naar uw eigen smaak in, maar leg hier en daar accenten die ook bij dit jongere publiek in de smaak zullen vallen.
  • Verlichting
Een ander belangrijk aspect van de inrichting van uw zaak is de verlichting. Zorg ervoor dat de verlichting aansluit op het thema van uw horecazaak. Om het even extreem te stellen: hotelkamers waarin je van buitenaf een rode gloed ziet, zullen heus geen stijlvol publiek aantrekken en onder een luchter uit de tijd van uw grootouders zal je jongeren niet aan het dansen krijgen. U moet er dus voor zorgen dat ook uw verlichting aangepast is aan het soort zaak die u uitbaat.
Niet alleen het soort verlichting is belangrijk, maar sta ook even stil bij de lichtinval. Bent u er niet helemaal van overtuigd waar u uw lichtbronnen het best plaatst zodat het voor uw gasten aangenaam vertoeven is, dan kan u altijd de hulp inroepen van een binnenhuisarchitect of van een monteur van elektrische installaties.
  • Accessoires
Een horecazaak mag best wel wat originele accessoires, bloemen of planten staan hebben. Deze kleden de zaak immers wat aan en zorgen voor extra gezelligheid. Hou er toch rekening mee dat u hierin niet overdrijft. Een kunstig bloemstuk op tafel mag dan best wel een streling voor het oog zijn, praktisch is het zeker niet. Hou ook het plaatsen van allerlei beeldjes, vazen of kunstvoorwerpen beperkt. Het zal je als gast maar overkomen dat je een van die kostbare zaken omverstoot. Een gast kan zich hierdoor behoorlijk ongemakkelijk voelen en dit is nu net iets wat u als horeca-uitbater niet wilt.
  • Indeling van de ruimte
Besteed tot slot ook de nodige aandacht aan de indeling van de ruimte.
Als mensen in een hotelkamer verblijven verwachten ze niet alleen een comfortabel bed en een praktische kast, maar ook schoon en functioneel sanitair. Plaats geen overbodig meubilair in een hotelkamer want hotelgasten stellen ook ruimte op prijs.
Hou er in de zaal van een restaurant ook rekening mee dat mensen graag wat ruimte om zich heen hebben en vooral ruimte aan tafel om op een comfortabele manier van hun gerechten te kunnen genieten. Zet dan ook de stoelen niet te dicht bij elkaar en laat wat ruimte tussen de tafels zodat mensen niet alleen in privacy van hun maaltijd kunnen genieten, maar zodat ook de ober voldoende plaats heeft om de mensen op een praktische manier te kunnen bedienen.
Betekent de inrichting van uw zaak een grote hap uit uw budget?
Als u een volledig nieuwe horecazaak wilt opstarten, dan zal de inrichting van uw zaak inderdaad een hele investering zijn. Daar kan u echt niet omheen. Daarom is het net zo belangrijk om niet onbezonnen aan een horecazaak te beginnen en een gedetailleerd financieel plan opstellen is dan ook meer dan noodzakelijk.
Neemt uw een bestaande horecazaak over dan zal, in de meeste gevallen, de inrichting deel uitmaken van de overname. Uiteraard zal u hiervoor ook een prijs moeten betalen, maar deze zal een stuk lager liggen dan de inrichting van een nieuwe zaak.
Meer weten over waar u rekening moet mee houden als u uw horecazaak inricht? Neem dan gerust contact met mij op.