+32 475 49 29 53

De vierde maaltijd

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt: consumenten verlangen minder copieuze maaltijden, maar willen wel op verschillende tijdstippen van de dag iets kunnen eten.

In onze hedendaagse maatschappij moet alles vlug gaan en mensen lijken vooral tijd tekort te komen. Heel vaak nemen ze dan ook niet uitgebreid de tijd om te eten. Meestal bestaat een ontbijt uit een boterham met beleg en de lunch uit een slaatje of een broodje. Het gevolg hiervan is uiteraard dat honger sneller de kop opsteekt.

Kleinere maaltijden op verschillende tijdstippen van de dag eten is ook gezonder en daar wordt de consument zich steeds meer van bewust. Door vaker lichte maaltijden te eten blijft de stofwisseling actief en worden de suikerspiegel en de spijsvertering minder belast. Hierdoor krijgt men geen vermoeid gevoel na het eten.

De vierde maaltijd in uw horecazaak

Als slimme horecaondernemer kunt u hierop inspelen door ook tussen de vaste shiften door gezonde snacks aan te bieden. Dit zal uiteraard aanpassingen vragen binnen uw vaste organisatie, maar met wat flexibiliteit van u en uw medewerkers zal uw horecazaak hier vast en zeker mee scoren. U hoeft trouwens niet de hele dag door snacks aan te bieden. Uit onderzoek is gebleken dat consumenten vooral rond 11 uur in de voormiddag en 16 uur in de namiddag op zoek zijn naar iets om hun opkomende honger te stillen. Hiermee rekening houdend kunt u op deze tijdstippen een bijkomende, korte shift invoeren.

U hoeft hiervoor uw menukaart niet uit te breiden met ingewikkelde gerechten. Daar zijn consumenten echt niet naar op zoek. Wat de meeste wel verlangen is dat hun vierde maaltijd een gezonde en lichte maaltijd is.

Enkele suggesties voor de vierde maaltijd

Voor de middag

Heeft uw horecazaak een lunchformule, dan kunt u bijvoorbeeld een lichtere versie hiervan maken voor het tussendoortje van 11 uur. Zo hoeft u geen extra ingrediënten in huis te halen en moet uw chef-kok geen extra inspanningen leveren.

Een terugkerend gerecht dat uw medewerkers op voorhand kunnen bereiden is ook een goed idee. Zo doet ‘Soep van het dag’ met een ambachtelijke boterham met streekgebonden beleg het altijd goed.

Na de middag

Vanaf 14 uur bieden de meeste horecazaken pannenkoeken of wafels aan. Perfect om opkomende honger te stillen, maar niet gezond, helemaal niet origineel en nauwelijks te beschouwen als een vierde maaltijd.

Herinnert u zich nog het vieruurtje dat op tafel stond toen u na een drukke schooldag thuiskwam? Misschien kunt u hierin inspiratie vinden voor uw vierde maaltijd. Een sandwich met gezond beleg, een kop bouillon erbij en als dessert een fruitslaatje.

Afternoon Tea is nog zo’n concept dat heel populair is. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken bestaat Afternoon Tea uit heel wat meer dan alleen maar zoetigheden. Deze lichte maaltijd wordt in Engeland tussen 16 en 17 uur geserveerd en zou rond 1840 door de hertogin van Bedford geïntroduceerd zijn. De vierde maaltijd avant la lettre dus! Heel populair zijn sandwiches met komkommersla, zalm, ham, eieren, enz. ... Een andere topper bij een Afternoon Tea zijn Scones (zoete pasteitjes met room en jam). Veel tijd hoeft uw chef-kok hier dus niet aan te besteden. Sandwiches zijn zo gemaakt! Een mooie presentatie en uw Afternoon Tea zal vast en zeker een succes zijn.

De vierde maaltijd op Instagram

Onze eetcultuur heeft de laatste jaren behoorlijk wat veranderingen ondergaan. Consumenten zijn op zoek naar meer dan de klassieke formule ‘ontbijt – lunch – diner’. Een vierde maaltijd is helemaal in. Introduceer deze nieuwe trend dan ook in uw horecazaak.

Wist u trouwens dat een van de populairste hashtags op Instagram #fourthmeal is? Meteen een suggestie om uw vierde maaltijd op uw sociale mediakanalen bekend te maken.