Een kindvriendelijke horecazaak

Uit eten gaan wordt steeds meer een gezinsaangelegenheid. Vroeger werden kinderen vaak thuisgelaten als hun ouders uit eten gingen, maar vandaag de dag gaan de kinderen meer en meer gewoon mee op restaurant. 

Een kindvriendelijke horecazaak hoeft niet exclusief kindgericht te zijn, maar moet wel het gevoel geven dat ook kinderen er welkom zijn. Vindt u het belangrijk dat zowel gezinnen met als zonder kinderen zich thuis voelen in uw horecazaak, hou dan rekening met volgende tips:

Het onthaal

Profileert uw horecazaak zich als een kindvriendelijke zaak, verwelkom dan niet alleen de ouders, maar ook de kinderen. Begroet hen op een speelse wijze (een high five doet het altijd wel goed) en neem – net zoals u dit van volwassenen doet - ook hun jasjes aan. De meeste kinderen vinden het fantastisch om op restaurant net zoals volwassenen behandeld te worden, dus hun stoeltje achteruitschuiven voor ze aan tafel gaan zitten zullen ze helemaal te gek vinden.

Aan tafel

Is het de eerste keer dat een gezin uw horecazaak bezoekt richt u dan niet alleen tot de volwassenen, maar ook tot de kinderen als u het concept van uw horecazaak uitlegt. Heeft u een speeltuin of een aparte plaats om te spelen, leg hen dan uit waar ze deze kunnen vinden. 

Vraag uiteraard ook de kinderen of ze een (alcoholvrij) aperitiefje willen en geef ook hen een menukaart in handen. Zelfs al zijn ze nog te klein om deze te lezen, het gevoel van ‘er echt bij te horen’ zal ook door hun ouders gewaardeerd worden. Vraag de kinderen wat ze lekker vinden en geef hen eventueel suggesties.

Probeer origineel te zijn in hetgeen u op uw menukaart plaatst voor kinderen. U kunt er uiteraard de klassiekers op vermelden zoals kip met frietjes en appelmoes, vol au vent met frietjes of spaghetti bolognaise. Deze zullen zonder enige twijfel bij heel wat kinderen in de smaak vallen. Wilt u zich onderscheiden van andere horecazaken, dan is het natuurlijk altijd interessant om ook wat originelere gerechten op uw menukaart te plaatsen. Wat dacht u van een wrap met groentjes op kindermaat? Een soepje met lettertjes? Een pitabroodje met reepjes kip of rundsvlees met krokante groentjes?

Tafelen met kinderen kan nogal een avontuur zijn. Een vork of een lepel zal net iets vaker op de grond vallen dan wanneer er geen kinderen aan tafel zitten en uiteraard kan er ook al eens iets gemorst worden. Hou dan ook rekening hiermee. Sta klaar en wees attent als er iets extra’s nodig is aan tafel. Vraag ook de kinderen of alles naar wens is en als je merkt dat deze zich netjes gedragen aan tafel, geef hen dan gerust eens een complimentje.

Het afscheid

Neem op een persoonlijke manier afscheid – zowel van de ouders als van de kinderen zelf. Wat hulp bij het aantrekken van jassen of de deur openhouden voor de kinderwagen laat een positieve indruk na. 

Een kleine attentie kost uw horecazaak echt niet veel. Als kinderen zich goed hebben gedragen, geef hen dan een kleine attentie bij het verlaten van uw horecazaak. Deze laten personaliseren met het logo van uw zaak is altijd een goed idee. Kinderen en ouders zullen hierdoor vaker aan de positieve sfeer in uw horecazaak terugdenken en dat kan meteen de aanleiding zijn voor een volgend bezoek.

Wilt u meer tips om uw horecazaak kindvriendelijker te maken, raadpleeg dan de brochure ‘Kinderen aan tafel – Inspiratiegids voor een kindvriendelijke horecazaak’ van Horeca Vlaanderen.

Wilt u weten hoe ik als horecaconsultant u kan helpen bij het uitbaten van uw horecazaak? Neem dan volledig vrijblijvend contact met mij op door een belmoment te boeken of stuur een bericht

Meer tips ontvangen voor de uitbating van uw horecazaak? Schrijf u in op de nieuwsbrief.