Een nieuwe start

De kogel is eindelijk door de kerk: de overheid heeft het licht op groen gezet om op 8 juni de Belgische cafés en restaurants onder bepaalde voorwaarden weer te openen. Ik zet ze hier voor u graag nog eens op een rijtje zodat u zich optimaal kunt voorbereiden op een heropening.

  • Horecazaken moeten om 1 uur ’s nachts hun deuren verplicht sluiten.

  • Gasten moeten zittend consumeren, zowel in cafés als in restaurants.

  • Bestellingen worden aan tafel opgenomen en er moet vermeden worden dat gasten rondlopen. De toog van een café mag niet door de klanten gebruikt worden.

  • De anderhalve meter regel moet kunnen gerespecteerd worden, zowel tussen de tafels als tussen de medewerkers onderling en gasten uit een verschillende ‘bubbel’. Is het voor medewerkers niet mogelijk om deze anderhalve meter te respecteren, dan moeten er mondmaskers gedragen worden. Obers en barmedewerkers moeten sowieso een mondmasker dragen.

  • Er moet zoveel mogelijk met voorafgaande reserveringen gewerkt worden.

  • Aan de tafels mogen maximaal 10 personen plaatsnemen.

Rentabiliteit

Er zijn dus heel wat regels waar horecazaken zich moeten aan houden en de vraag stelt zich dan ook of het wel voor elke horecazaak rendabel is om op 8 juni weer open te gaan. Belangrijk hierbij is dat u een duidelijk zicht hebt op uw kostenstructuur en uw verdienmodellen. U zult moeten berekenen wat uw kosten per persoon zijn zodanig dat u weet hoeveel omzet u moet maken om uw horecazaak winstgevend te houden. Om hierop een beter zicht te hebben zult u moeten gaan samen zitten met uw boekhouder, uw sociaal secretariaat en eventueel andere raadgevers. Ook bij mij kunt u hiervoor uiteraard altijd terecht.

Om de kosten wat te drukken raad ik u aan om met lokale producten te werken. Uiteraard zal uw omzet vooral de eerste weken lager liggen. Lokale producten hebben als voordeel dat ze vrijwel altijd te vinden zijn én dat ze stukken goedkoper zijn dan producten uit het buitenland. Als u gericht inkoopt, dan zult u hier meer voordeel kunnen uithalen.

Steun van de overheid

Gelukkig worden er vanuit de overheid enkele zaken uitgewerkt om de horeca blijvend te ondersteunen. Er is een BTW-verlaging van 6% op alle gerechten en niet-alcoholische dranken. Er ligt ook een voorstel op tafel om een restaurantbezoek 100% aftrekbaar te maken, zowel voor bedrijven als particuliere personen. Verwacht wordt dat er ook nog bijkomende maatregelen zullen genomen worden om de horeca verder te blijven ondersteunen.

Op de website van de Federale Overheid Economie vindt u regelmatig updates over de maatregelen die de overheid neemt ter ondersteuning van de horeca. Zeker de moeite waard om af en toe een kijkje te gaan nemen. 

Concreet van start gaan

In deze tijden is het vooral belangrijk om uw klanten te laten weten dat u de veiligheidsnormen naleeft en dat een bezoek aan uw horecazaak veilig is. Hiervoor kunt u makkelijk uw socialemediakanalen gebruiken. Breng uw klanten ook nog eens in herinnering aan welke voorwaarden ze zich zelf moeten houden. Ik denk hierbij vooral aan het vooraf reserveren, de mogelijkheid tot annuleren mochten ze zich ziek voelen, het aantal mensen die aan een tafel mogen zitten en het naleven van hygiënische maatregelen. De overheid raadt aan om een welkomstgesprek te houden, maar als u dit via uw socialemediakanalen doet beperkt dit het direct contact én weten uw klanten op voorhand waar ze zich precies aan moeten houden. 

Ook uw medewerkers zullen zich aan heel wat maatregelen moeten houden. Een goede communicatie zal hierbij heel belangrijk zijn. U kunt uw medewerkers hiervoor samenroepen, maar een meer praktische oplossing is om dit uit te leggen aan de hand van een mail of zelfs een filmpje waarin u duidelijk maakt hoe het nieuwe werken in uw horecazaak er zal aan toe gaan. 

Maak het uzelf vooral de eerste weken niet te moeilijk. Een beperkte menukaart of een all-in formule zullen uw gasten helemaal niet erg vinden. Zo kunt u uw werkingskosten wat drukken en kunt u onnodig contact tussen uw medewerkers vermijden. Als u deze ongewone situatie ziet als een test of als een heropening van uw zaak, dan zult u er veel meer baat bij hebben dan meteen zoals voorheen weer van start te gaan. Ga vooral nog niet op de volle capaciteit. De situatie is nog heel broos en dan kan er veel fout lopen. 

Ik wens u alvast heel veel succes!

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.

Heeft u behoefte aan advies of begeleiding, aarzel dan zeker niet om mij vrijblijvend te contacteren of een belmoment te boeken. Samen kunnen we een oplossing vinden om het Coronatijdperk te overwinnen!

Meer tips ontvangen voor de uitbating van uw horecazaak? Schrijf u in op de nieuwsbrief.