+32 475 49 29 53

Een open keuken: goed idee?

Inrichting in het algemeen

Klanten bezoeken een restaurant niet alleen om te eten en te drinken. De sfeer en de gezelligheid die gasten er ervaren is minstens zo belangrijk. En daarbij speelt het interieur van een horecazaak een belangrijke rol. In een sfeervolle zaak zitten gasten lekkerder waardoor ze er langere tijd doorbrengen. Gezellige horecazaken kunnen over het algemeen op heel wat meer klanten rekenen dan zaken die de gasten een koel en onaangenaam gevoel bezorgen.

Bij het opstarten van een horecazaak is de inrichting dan ook een belangrijk aspect. Het interieur en het horecaconcept moeten qua stijl een geheel vormen, de klant moet er zich op zijn gemak voelen en als het even kan, ook het personeel.

Inrichting van de keuken

Een ander belangrijk aspect qua inrichting is de keuze van de keuken. Enkele decennia geleden was een open keuken ondenkbaar. Gasten kregen de chef-kok en zijn medewerkers meestal niet te zien, wat er zich precies in de keuken afspeelde was een goed bewaard geheim en pottenkijkers in de keuken werden omwille van verschillende redenen niet geduld.

Sedert enkele tientallen jaren is een open keuken echter helemaal in. Consumenten vinden openheid steeds belangrijker, talrijke tv-programma’s delen de kunst van het bereiden van gerechten en op het internet vinden consumenten tal van tips om te koken als een echte chef-kok. Geen enkele reden meer dus om geheim te houden hoe het er in een restaurantkeuken werkelijk aan toe gaat.

Open keuken?

Bent u een startende horecaondernemer of is de keuken van uw restaurant aan vernieuwing toe, dan is de eerste vraag of u gaat voor een open of een gesloten keuken. Om u te helpen bij deze beslissing, zet ik graag even de voor- en nadelen van een open keuken op een rijtje.
 

  • Transparantie

Als u kiest voor een open keuken kunnen uw gasten alles volgen wat er zich in de keuken afspeelt. Dit geeft hen het gevoel dat u niets te verbergen hebt en dat u open bent over hoe het er in uw restaurant aan toe gaat.

Eerste vereiste hierbij is dat uw keuken er altijd netjes bijligt. Een tweede belangrijk aspect is dat uw keukenpersoneel zich ‘gedraagt’. Als uw chef-kok zijn assistenten allerhande opdrachten toeschreeuwt en zij op hun beurt hierop assertief reageren, dan zal dit niet meteen bijdragen aan een aangename restaurantbelevening. Een beetje tact is bij een open keuken dus een vereiste.
 

  • De chef-kok dichter bij de klant

Een open keuken brengt uw chef-kok dichter bij uw gasten: uw chef-kok zal meteen merken of zijn gerechten in de smaak vallen en uw gasten kunnen uw kok aan het werk zien. De stap om de gasten te komen begroeten en te vragen of alles naar wens is, is met een open keuken kleiner en een bezoekje van de chef-kok aan tafel zal door heel wat gasten gewaardeerd worden.
 

  • Betere interactie

Met een open keuken is een betere interactie tussen de medewerkers van de keuken en het zaalpersoneel. Uw zaalmedewerkers kunnen zowel de keuken als de zaal in het oog houden, waardoor uw gasten vlotter kunnen bediend worden.
 

  • Keukengeuren en - geluiden

Een van de nadelen van een open keuken is dat de geur van het bereiden van de maaltijden zich doorheen het hele restaurant kan verspreiden. Dit wakkert natuurlijk de honger van uw gasten aan, maar bezoekers vinden het niet zo leuk als deze geur na de maaltijd in hun kleren blijft hangen. Een goede ventilatie bij een open keuken is dan ook een must.

Ook typische keukengeluiden moeten tot een minimum beperkt worden. Het kan uiteraard de bedoeling niet zijn dat uw gasten hun gesprek moeten onderbreken omdat het geluid van potten en pannen hun conversatie overstijgt.

Alternatief voor een open keuken

Heeft u uw bedenkingen bij een open keuken of is uw restaurant nog niet klaar voor volledige transparantie, dan kunt u een halfopen keuken overwegen. Uw klanten krijgen een kijk op wat er zich in de keuken afspeelt, maar hebben geen last van de typische keukengeluiden en ook de geur blijft beperkt. Gasten kunnen uw chef-kok aan het werk zien, maar zien niet alles. Hierdoor wordt de nieuwsgierigheid van de gasten voor een stuk bevredigd en krijgen ze op een aangename manier te zien hoe het er in de keuken aan toe gaat.