Eet u graag wild?

Nee, ik eet liever rustig.

Het is een grapje dat al jarenlang meegaat en hoewel velen onder u het misschien wat flauw vinden, betekent het voor de horeca wel het begin van een bijzondere culinaire periode.

Hoewel op sommige diersoorten al vroeger mag gejaagd worden, begint het culinaire wildseizoen in de horeca op 15 oktober. Dit is immers het tijdstip waarop de jacht op het meeste wild geopend wordt. 

Zowel voor echte bourgondiërs als voor heel wat koks is dit een van de meest interessante perioden van het jaar. Consumenten kunnen zich in heel wat restaurants tegoed doen aan copieuze maaltijden met aangepaste wijnen en koks kunnen zich qua creativiteit en bereidingen helemaal uitleven in hun keuken.

Wat maakt wild zo bijzonder?

Wild heeft een heel aparte smaak die eigenlijk moeilijk te beschrijven is en natuurlijk ook afhankelijk is van het soort wild dat geserveerd wordt. Algemeen kan gesteld worden dan de smaak van wild vlees krachtiger en voller is. Men proeft als het ware dat de dieren in de vrije natuur hebben geleefd en veel in beweging zijn geweest. Een ander kenmerk van wild is ook dat dit donker van kleur is en heel goed doorbloed is. Om deze unieke smaak van het vlees te behouden hoeft wild dan ook niet speciaal gekruid te worden. Wat peper en zout is meestal voldoende. Dit betekent echter niet dat uw chef hier zijn creativiteit niet de vrije loop kan laten. Er zijn heel wat manieren om wild op een originele manier te bereiden.

Misverstanden over wild

Hoewel wild door heel wat mensen gesmaakt kan worden twijfelen sommige restaurants vaak om wild op de kaart te zetten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de kostprijs, de opkomst van heel wat tegenstanders van het jagen en de wat verouderde reputatie van wild.

De kostprijs

Wild is inderdaad een duur product. Toch betekent dit niet meteen dat het serveren van wild een hogere kostprijs betekent voor uw horecazaak. Met wat creativiteit kan uw kok een smakelijk en betaalbaar wildgerecht op tafel toveren. Wild hoeft u bovendien echt niet in grote porties te serveren. Het vlees is immers voldoende krachtig en vol zodat er best ook wel wat bijgerechten bij geserveerd kunnen worden. Vergeet ook vooral niet alle onderdelen van het product te gebruiken. Van beenderen en karkassen kunt u bijvoorbeeld een heerlijke wild bouillon maken om als extraatje te serveren. Of waarom geen toast met een wildpaté van onderdelen van het vlees die niet gebruikt worden? Bovendien zullen uw gasten graag iets meer betalen voor een oog- en tongstrelend wildgerecht.

De jacht

De vleesconsumptie is de laatste jaren fel achteruitgegaan. Mensen vragen steeds meer om vegetarische gerechten. De redenen hiervoor zijn divers: een vegetarisch dieet vinden sommigen gezonder, anderen doen het dan weer omwille van de manier waarop dieren voor consumptie gekweekt worden. Toch beseffen heel wat consumenten ook dat jagers investeren in een gezonde biotoop voor de dieren en dat de jachtwetgeving heel streng is. Een woordje uitleg bij uw wildmenu over wat de jacht precies inhoudt kan sommige klanten over de streep trekken om toch eens een wildgerecht te proberen.

Verouderdere gerechten

Wildgerechten zijn klassiekers die al jaren gegeten worden. Sommige consumenten kunnen deze ‘ouderwetse’ keuken waarderen, anderen willen een wat modernere versie van een wildgerecht. Zorg voor voldoende keuze op uw wildmenu zodat u zowel de liefhebbers van klassieke wildgerechten kunt bekoren, maar ook een aanbod heeft voor de modernere en meer veeleisende wildliefhebber.

Tot slot

Kleed uw zaak wat extra aan tijdens het wildseizoen. U hoeft hiervoor zeker geen jachttrofeeën op te hangen. Een warme en gezellige aankleding zal uw gasten op koude herfstdagen helemaal in de sfeer brengen om optimaal te genieten van uw wildmenu. 

Wilt u weten hoe ik als horecaconsultant u kan begeleiden met uw horecazaak? Neem dan volledig vrijblijvend contact met mij op door een belmoment te boeken of stuur een bericht

Meer tips ontvangen voor de uitbating van uw horecazaak? Schrijf u in op de nieuwsbrief.