+32 475 49 29 53

Gezond uw horecazaak runnen

Een dag heeft maar 24 uren en van de uren die u wakker bent, brengt u als horeca-uitbater hoogstwaarschijnlijk meer tijd door op de zaak dan thuis. Om gelukkig door het leven te gaan is het dan ook belangrijk dat u hierin voldoening vindt. U bent tevreden als uw zaak goed draait, maar laat dit vooral niet ten koste gaan van uzelf. Gezonde gewoontes zijn essentieel om u goed te voelen en uw zaak op een doeltreffende manier te runnen.

Omgaan met stress

Stress is een vorm van spanning en om gemotiveerd te blijven hebben we een bepaalde dosis spanning nodig. Stress is dus niet noodzakelijk negatief. Een heel drukke dag die u na sluitingstijd een flinke omzet opgeleverd heeft zal een stressvolle dag geweest zijn, maar eentje waar u wel de nodige voldoening hebt uitgehaald. Deze vorm van stress is positief en pusht u om beter te presteren.

Negatieve stress is ongezond, werkt u net tegen om gemotiveerd te blijven en kan u belemmeren om optimaal te functioneren. Deze negatieve stress ontstaat vaak door problemen met medewerkers, financiële moeilijkheden of algemene negatieve situaties op de werkvloer. Als deze stress te lang aanhoudt, kan dit uw gezondheid flink schaden. Krijgt u te maken met negatieve stress, las dan op tijd rustmomenten in. Ook al wilt u bepaalde zaken meteen oplossen en bezorgen uw problemen u behoorlijke kopzorgen, neem toch wat gas terug. Bekijk even alles vanop een afstand zodat u de zaken kunt relativeren en zonder aanhoudende stress een oplossing kunt vinden.

Georganiseerd te werk gaan

Een goede organisatie kan u heel wat kopzorgen besparen. Als iedereen zijn eigen taken en verantwoordelijkheden kent – en als u en uw medewerkers zich hier ook aan houden – dan zal alles op een vlottere manier verlopen.

Op voorhand plannen en u voorbereiden op wat er komen gaat zijn twee heel belangrijke aspecten bij een goede organisatie. Neem ’s avonds de tijd om alles in gereedheid te brengen voor de volgende dag. Als u zich hierin al geen zorgen hoeft te maken, dan zal u een betere nachtrust hebben, wat u meteen energie zal geven om er de volgende dag weer gemotiveerd tegenaan te gaan.

Als horecaondernemer komen er vaak allerlei zaken op hetzelfde ogenblik op uw af en is het niet altijd makkelijk om iets volledig af te werken vooraleer u met iets anders aan de slag gaat. Train uzelf echter om eerst een bepaalde taak af te werken, vooraleer u met een andere taak begint. Half werk leidt maar al te vaak tot helemaal niets. Als u de zaken georganiseerd aanpakt, dan werkt u doeltreffender. Dit leidt niet alleen tot betere resultaten, maar vermijdt ook onrust in uw hoofd.

Goed voor uzelf zorgen

U runt een succesvolle horecazaak, u werkt hard en wilt alles onder controle houden. Gevolg: u neemt te weinig tijd voor uzelf. Een gezonde levensstijl is echter essentieel als u het nog lang wilt volhouden.

Las ook tijdens een drukke werkdag af en toe een pauze in. Heel even nietsdoen is geen tijdsverlies, maar een oplaadmoment voor zowel de geest als het lichaam. Na zo’n zorgeloos moment bent u veel productiever wat de ‘verloren’ tijd weer goedmaakt. Doe tijdens deze pauze waar u uzelf het beste bij voelt. U hoeft geen wandeling in de natuur te maken, net zomin als u even uw ogen moet sluiten. Als u de tijd neemt om een momentje per dag te doen waar u zin in heeft, dan zult u zich hierdoor veel beter voelen.

Let goed op wat u eet en drinkt. Als u het druk heeft is de verleiding groot om snel een ongezonde hap naar binnen te werken en denkt u er niet altijd aan om voldoende te drinken. Weet u dat er u een drukke dag zal te wachten staan, neem dan een gezonde snack mee van thuis of vraag uw chef-kok om een lichte en gezonde maaltijd klaar te maken. Voldoende water drinken is niet alleen gezond voor uw lichaam, maar ook voor uw geest. Dehydratatie kan immers zorgen voor concentratieverlies en kan stress in de hand werken.