Het juiste meubilair kiezen

Heel wat horeca-uitbaters kijken uit naar het ogenblik waarop ze hun zaak effectief kunnen inrichten. Dit is immers het signaal dat er weldra van start gegaan kan worden met de eigenlijke uitbating. U hebt er vast al talloze catalogi op nageslagen of bezoekjes gebracht aan enkele meubelzaken gespecialiseerd in horecameubilair. Of misschien hebt u wel op het internet het meubilair van uw dromen gevonden. Het uitkiezen van het meubilair voor uw horecazaak is geen leuke klus, maar neem hier toch uw tijd voor.

Stel uzelf de volgende vragen als u op zoek gaat naar meubilair voor uw horecazaak:

Past het meubilair bij mijn algemene concept?

Zorg ervoor dat het meubilair perfect aansluit bij het concept van uw horecazaak. Biedt u hedendaagse foodtrends aan, dan kunt u gerust modern meubilair uitkiezen. Heeft u de klassieke keuken op uw menu staan, dan kunt u beter voor iets traditionelere meubels gaan. Als het meubilair in overeenstemming is met uw concept klopt het plaatje perfect waardoor u uw gasten een aangename ervaring bezorgt.

Hoeveel tijd spendeert de gemiddelde klant in mijn horecazaak?

Denk vooral ook eens na over hoelang u wilt dat de gemiddelde klant in uw horecazaak verblijft. Zijn uw prijzen democratisch en heeft u deze zo berekend dat u in een bepaalde tijdspanne een bepaald aantal klanten moet kunnen bedienen om winst te maken, dan wilt u uiteraard niet dat uw gasten te lang blijven zitten. Ze moeten immers binnen een redelijke tijd plaats maken voor andere gasten. Ga in dit geval op zoek naar stoelen die ongeveer 45 minuten comfortabel zitten. Kiest u voor heel comfortabele stoelen, dan riskeert u dat uw gasten te lang aan tafel blijven ‘kamperen’. Bent u van plan uw gasten een volledige ‘dining’ ervaring te laten beleven, dan zullen uw prijzen wat hoger liggen en kunt u voor comfortabele stoelen gaan. Uw gasten zullen zo de avond graag afsluiten met een exclusief nagerecht, een extra glaasje wijn of een afzakkertje.

Investeer ik in goedkoop, tijdelijk meubilair of geef ik wat meer uit voor stevig meubilair?

Als beginnend horeca-uitbater heeft u ongetwijfeld heel wat kosten. Horecameubilair is niet goedkoop en voor degelijke tafels en stoelen moet u soms vrij diep in uw portemonnee tasten. De verleiding is dan ook groot om goedkoper meubilair uit te kiezen om zo de kosten wat te drukken. Helaas gaan prijs en kwaliteit vaak hand in hand. Denk daarom goed na of u uw meubilair na bepaalde tijd wilt vervangen of als u lang van hetzelfde meubilair gebruik wilt maken en dit beschouwt als een investering op lange termijn. 

Hoe duurzaam is het meubilair?

Eigenlijk sluit deze vraag wat aan bij de vorige vraag. Als u meubilair kiest, hou er dan ook rekening mee hoeveel en hoe intensief u dit zult gebruiken. Tafels en stoelen in een fastfood restaurant zullen meer te verduren krijgen dan deze in een wat exclusievere zaak waar gasten lang aan tafel blijven zitten. Let vooral op hoe tafels en stoelen in elkaar gezet werden en of het materiaal stevig genoeg is. 

Waar wordt het meubilair geproduceerd?

Sommige landen produceren kwaliteitsvol meubilair aan heel aantrekkelijke prijzen. Het grote nadeel is echter dat men vaak heel lang moet wachten op de levering van dit meubilair. Behoorlijk vervelend dus als de opening van uw horecazaak op vrij korte termijn voorzien is. Als u bij de opening van uw horecazaak de mensen aan een kampeertafeltje en op plastic stoeltjes moet laten zitten, zal dit hen nog lang bijblijven en zeker niet in goede zin. Ook als er een bepaald onderdeel van het meubilair moet vervangen worden, zult u hier vrij lang moeten op wachten. U betaalt beter iets meer voor meubilair dat in naburige landen geproduceerd wordt.

Wilt u weten hoe ik als horecaconsultant u kan helpen bij het uitbaten van uw horecazaak? Neem dan volledig vrijblijvend contact met mij op door een belmoment te boeken of stuur een bericht

Meer tips ontvangen voor de uitbating van uw horecazaak? Schrijf u in op de nieuwsbrief.