Hoe gaan we weer open?

Mogelijk kunnen sommige horecazaken op 8 juni hun deuren weer openen. De horecasector, de overheid en de experten bereikten al een akkoord onder welke voorwaarden dit zou kunnen gebeuren. Of het inderdaad de magische datum van 8 juni wordt, weten we over enkele dagen zeker, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat dit het geval zal zijn. Wat wel vaststaat is dat een horecabezoek er voor klanten heel anders zal uitzien dan voor de 13de maart van dit jaar en dat horecaondernemers zich aan bepaalde regels moeten houden. 

De algemene regels

  • Verplicht sluitingsuur

Alle restaurants en cafés die hun deuren weer mogen openen zullen ten laatste om 01:00 uur moeten sluiten. Lokale overheden kunnen wel besluiten om dit tijdstip te vervroegen.

  • De anderhalve meter regel

Sedert het begin van de Coronacrisis wordt aangeraden om anderhalve meter afstand te bewaren. Deze regel zal ook van toepassing zijn bij de heropstart van de horecazaken.

Eerst en vooral moeten de tafels op anderhalve meter van elkaar worden geplaatst. Is dit niet mogelijk, dan moeten er fysieke barrières zoals bijvoorbeeld plexischermen geplaatst worden.

Ook alle medewerkers moeten al het mogelijke doen om onderling de afstand van anderhalve meter zo goed mogelijk na te streven. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld met vloermarkeringen werken of een vast parcours voor de bediening uitzetten. Uiteraard moeten medewerkers deze anderhalve meter ook ten opzichte van de klanten proberen te handhaven. Is dit niet mogelijk, dan wordt er aangeraden om bescherming zoals bijvoorbeeld een mondmasker te dragen.

Hoewel vrijwel iedereen nu al gewoon is om zich in het dagelijkse leven aan deze anderhalve meter regel te houden, is het aangewezen om uw klanten bij het verwelkomen hier nog een keer op te wijzen.

  • Geen bediening aan de toog

Gasten moeten zoveel mogelijk aan hun tafeltje blijven zitten en mogen zelf niet naar de toog om iets te bestellen. Alle bestellingen gebeuren aan tafel. Bij elkaar komen aan de toog mag helemaal niet. Ook naar buiten gaan om een sigaret te roken kan in principe niet, dit om passage aan de inkom te vermijden.

  • Verplicht reserveren

Verplicht reserveren is de boodschap. Als dit om een of andere reden niet mogelijk is, dan moeten klanten hun contactgegevens achterlaten zodat indien zich een geval van Covid-19 voordoet, men de klanten hiervan op de hoogte kan stellen. Reserveren is ook aangeraden om de afstandsregel van anderhalve meter beter te kunnen waarborgen.

Meer info?

Deze algemene regels werden genomen met het oog op een veilige eerste fase van de graduele heropstart van de horeca om de veiligheid van zowel de klanten, de medewerkers en de leveranciers te waarborgen. Wilt u meer weten over alle regels en wilt u bijkomende aanbevelingen, neem dan eens een kijkje op de speciale website van Horeca Vlaanderen https://heropstarthoreca.be/

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.

Heeft u behoefte aan advies of begeleiding, aarzel dan zeker niet om mij vrijblijvend te contacteren of een belmoment te boeken. Samen kunnen we een oplossing vinden om het Coronatijdperk te overwinnen!

Meer tips ontvangen voor de uitbating van uw horecazaak? Schrijf u in op de nieuwsbrief.