Hoe het beste omgaan met de anderhalve meter-regel?

Uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen blijkt dat de meeste horeca-uitbaters tot nu toe best wel tevreden zijn over de heropstart. Heel wat horecaondernemers vreesden ervoor dat klanten hun horecazaak niet zouden bezoeken omwille van de angst op eventuele besmettingen. Maar niets was minder waar. Blijkbaar ervaarden mensen het als een groot gemis om niet de mogelijkheid te hebben een horecazaak te bezoeken en de gemiddelde Belg was maar al te blij dat hij weer op restaurant of op café kon.

Toch blijft het voor heel wat horecazaken financieel moeilijk. Een belangrijke reden hiervoor is de social distancing. Als horeca-uitbater beseft u vast wel dat dit echt wel noodzakelijk is om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Zowel voor uw gasten, uzelf en uw medewerkers is het belangrijk de anderhalve meter-regel te respecteren. Het grote nadeel van deze maatregel is dat de bezetting veel lager is dan vroeger. Gelukkig heeft de overheid beslist om de steunmaatregelen te verlengen en ook de btw-verlaging naar 6% voor gerechten en niet-alcoholische dranken is een goede zaak. Maar toch ...

Het ziet ernaar uit dat we nog een tijdje zullen moeten leven met de maatregelen in verband met social distancing. Ik geef u hierbij dan ook graag enkele tips hoe u hier het beste kunt mee omgaan. 

Besteding per klant

Omdat u minder mensen kunt ontvangen dan voor de Coronacrisis, zal uw omzet uiteraard een stuk lager liggen. Focus u dan ook niet op het aantal gasten, maar op wat uw gasten besteden. Maak een zorgvuldige berekening van wat een gerecht u precies kost en probeer deze kostprijs zo laag mogelijk te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld meer gebruik maken van streekproducten en seizoensproducten. Deze kosten een pak minder dan ingevoerde producten en producten waarvan het nu het seizoen niet is. Pas deze eerste weken uw menukaart gerust aan, zowel qua aanbod als qua prijs.

Samenwerken en terrasdelen

Onder het motto een goede buur is beter dan een verre vriend kunt u samenwerken met een naburige horecazaak. Als u met een naastgelegen horecazaak overeenkomt om elkaars terras te gebruiken op elkaars sluitingsdagen, dan kunt u veel meer klanten de gelegenheid geven om van het terras te genieten. Een win-winsituatie voor jullie beiden!

Vooral nu tafelkampeerders vermijden

Door de anderhalve meter-regel kunt u misschien minder tafels plaatsen dan voor de Coronacrisis. Het is echter wel de bedoeling dat deze tafels opbrengen. Iemand die een halve namiddag met een koffie op uw terras doorbrengt is – vooral in huidige omstandigheden – niet winstgevend. Ook in tijden voor Corona hadden sommige horecazaken al te maken met tafelkampeerders. Subtiel de tafel beginnen afruimen kan een oplossing zijn. Vaste klanten die weten welke moeilijke tijden u de afgelopen weken heeft doorgemaakt zullen vast en zeker begrijpen als u hen met een glimlach uitlegt dat een tafel nu meer dan ooit moet opbrengen.

Blijf goed opletten

Uiteraard wilt u dat uw zaak zo goed mogelijk draait. Uw klanten zijn enthousiast en dat ziet u graag. Jammer genoeg kunnen vooral jongeren in hun enthousiasme wel eens de nieuwe maatregelen uit het oog verliezen. Laat vooral niet toe dat er tafels bij elkaar geschoven worden of dat mensen gaan tooghangen. Dat is immers nog altijd verboden. Blijf goed opletten hoe het er in uw horecazaak en op uw terras aan toe gaat. Regelmatig voert de overheid controle uit om na te gaan als de maatregelen wel gevolgd worden. Doe het echter niet alleen omwille van eventuele boetes. Alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid blijft nemen kunnen we het Coronavirus verslaan.

Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven over bijkomende steunmaatregelen van de overheid, schrijf u dan zeker in op mijn nieuwsbrief. Uiteraard kunt u me ook altijd contacteren als u andere specifieke vragen heeft.

Wenst u zich her uit te vinden na deze periode?
Geniet nu van 500 euro korting op de Horeca Quick Scan Corona, lees hier over deze aanbieding.

Wilt u nog meer tips, heeft u zelf goede ideeën die u wilt delen of wilt u op de hoogte blijven van alle maatregelen en plannen, sluit u dan zo snel mogelijk aan bij de besloten Facebookgroep Horeca na CORONA! Samen wordt het immers ietsje makkelijker om deze crisis te overwinnen.