Als horecaondernemer bent u de leider van een heel team en een van uw taken is ervoor zorgen dat uw medewerkers zich goed voelen op de werkvloer, maar ook dat ze toch enig toekomstperspectief hebben. Niet makkelijk in de huidige situatie, maar als manager wordt er toch van u verwacht dat u ook in crisissituaties de leiding neemt zodat uw medewerkers ondanks alles nog steeds positief kunnen blijven.
Door de nieuwe maatregelen en voorwaarden is er voor de horecaondernemers en -medewerkers heel wat veranderd. Ook de klanten moeten zich aan bepaalde regels houden en dit heeft er meteen voor gezorgd dat deze veeleisender zijn geworden en heel hoge verwachtingen stellen aan hun horecabezoek.
Om uw klanten een groter gevoel van veiligheid te laten ervaren kunt u echter nog meer doen dan de regels van de overheid na te leven. Hierbij graag enkele tips.
Ik ben de laatste om te ontkennen dat de horeca een moeilijke periode heeft doorgemaakt en dat de zaken nog niet draaien zoals voorheen. Besef echter wel dat er altijd een mogelijkheid bestaat om weer rechtop te staan en uw horecazaak meer dan ooit te laten bloeien. Hiervoor zal u echter wel voor uitdagingen komen te staan waarbij 3 sleutelwoorden belangrijk zullen zijn.
Een van de sectoren die het zwaarst te lijden hebben gehad onder de Coronacrisis is ongetwijfeld de horeca. Een sluiting van om en bij de drie maanden is niet niks... Gelukkig mochten cafés en restaurants vanaf 8 juni hun deuren weer open, met - uiteraard - de nodige veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Hoewel de opkomst voor de meeste horecazaken vrij goed is, blijven we voor een bijzondere uitdaging staan: we moeten een evenwicht vinden tussen de gezondheidsmaatregelen en een uitstekende dienstverlening.
Uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen blijkt dat de meeste horeca-uitbaters tot nu toe best wel tevreden zijn over de heropstart. Heel wat horecaondernemers vreesden ervoor dat klanten hun horecazaak niet zouden bezoeken omwille van de angst op eventuele besmettingen. Maar niets was minder waar. Blijkbaar ervaarden mensen het als een groot gemis om niet de mogelijkheid te hebben een horecazaak te bezoeken en de gemiddelde Belg was maar al te blij dat hij weer op restaurant of op café kon. Toch blijft het voor heel wat horecazaken financieel moeilijk. Een belangrijke reden hiervoor is de social distancing.
Voor zelfstandige ondernemers die hun activiteit verplicht hebben moeten sluiten – zoals onder meer horecazaken – besliste de overheid eerder al dat deze recht hebben op een financiële tegemoetkoming voor de maanden maart, april, mei en juni. Een aantal aanvullende steunmaatregelen op een rij.
Mogelijk kunnen sommige horecazaken op 8 juni hun deuren weer openen. De horecasector, de overheid en de experten bereikten al een akkoord onder welke voorwaarden dit zou kunnen gebeuren. Of het inderdaad de magische datum van 8 juni wordt, weten we over enkele dagen zeker, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat dit het geval zal zijn. Wat wel vaststaat is dat een horecabezoek er voor klanten heel anders zal uitzien dan voor de 13de maart van dit jaar en dat horecaondernemers zich aan bepaalde regels moeten houden.