+32 475 49 29 53

Blog

Afhaal- en bezorgmaaltijden: een ‘booming’ business
14/01/2018 Verkoop

Afhaal- en bezorgmaaltijden: een ‘booming’ business

Vandaag de dag hebben gezinnen het druk, heel druk. Beide partners gaan uit werken, staan vaak in ellenlange files of moeten wachten op het openbaar vervoer, moeten de kinderen nog ophalen, er moeten boodschappen gedaan worden, de familiehond moet bij thuiskomst nog uitgelaten worden, enz. ... enz. ... Na een hectische werkdag en een bijzonder drukke vooravond nog een uitgebreide, en als het even kan ook een gezonde, maaltijd bereiden is voor velen dan ook een hele opgave. Wat betekent dit voor u als horeca uitbater?
Ik wens u een uitstekende voorbereiding op 2018
16/12/2017 Horeca Management

Ik wens u een uitstekende voorbereiding op 2018

Bij de opstart van uw horecazaak, misschien al een aantal jaren geleden, heeft u vast en zeker een ondernemingsplan opgesteld. Een van de punten van dit ondernemingsplan waren uw doelstellingen op korte, middellange en lange termijn. Een ondernemingsplan is echter geen statisch plan en in de loop der jaren heeft u dit ongetwijfeld, omwille van verschillende redenen, aangevuld met nieuwe doelstellingen. Zo houdt u uw horecazaak immers niet alleen draaiende, maar wordt u ook gemotiveerd om uw horecazaak uit te bouwen tot een bloeiende onderneming.

Optimaliseer de communicatie met uw medewerkers
11/12/2017 Bediening

Optimaliseer de communicatie met uw medewerkers

De meest duidelijke en efficiënte manier van communiceren is de spreektaal. Vandaag de dag bestaan er heel wat andere manieren om te communiceren, denk maar aan de vele apps waarmee we allerhande berichten kunnen versturen. Heel veel van deze kleine en snelle berichtjes zijn bijzonder efficient, vaak heel leuk, maar deze kunnen ook voor heel wat misverstanden zorgen. Toch zijn het niet alleen deze berichtjes die verkeerd kunnen begrepen worden. Ook wanneer we persoonlijke en direct met elkaar communiceren kan de boodschap anders overkomen dan hoe we deze bedoeld hadden. 
Hoe gaat u om met recensies?
03/12/2017 Trends

Hoe gaat u om met recensies?

Enkele tientallen jaren geleden was de enige mogelijkheid om een reis te boeken een reisbureau binnenstappen en samen met de dame aan de balie de vele folders door te nemen op zoek naar uw ideale vakantiebestemming en verblijf. U was aangewezen op de vele prachtige foto’s in de folders, de score van de touroperator (die uiteraard meestal heel positief en hoog was) en het deskundig advies van de medewerker van het reisbureau. 

Vandaag de dag gaan mensen echter op het internet zelf op zoek naar hun ideale vakantiebestemming. Sites zoals Tripadvisor, Booking.com of Trivago worden door potentiële vakantiegangers gretig bezocht. Het belang van deze recensies wordt dan ook steeds belangrijker voor hotels en horecazaken in het algemeen. Leuk als u positieve recensies krijgt van bezoekers, minder leuk echter als uw horecazaak, ondanks uw inspanningen en goede bedoelingen, de grond wordt ingeboord.  

Een (ramp)zalige Kerst?
26/11/2017 Verkoop

Een (ramp)zalige Kerst?

We zijn eind november en staan op de drempel van een lange, koude winter. Diverse steden, gemeenten en verenigingen bereiden hun kerstmarkten al volop voor: er worden contracten afgesloten met standhouders, er wordt plaats gemaakt op markten en pleinen, voorzichtig wordt begonnen met de bouw van typische kerststalletjes en wordt de kerstversiering aangebracht. 

Te vroeg, volgens u? Ja, best wel vroeg, maar als u wilt meegenieten van alles wat deze gezellige periode te bieden heeft, dan zal ook u hierin al moeten meegaan. Zo niet, huppelt u hopeloos achterop en speelt u klanten die al op zoek zijn naar de gezelligheid van deze feestdagen kwijt. 

Is de horeca aan het uitsterven?
19/11/2017 Trends

Is de horeca aan het uitsterven?

Nee, zeker niet! Laat dat vooral duidelijk zijn.

Als u er de krant op naleest dan zou u echter kunnen denken dat het inderdaad niet zo goed gaat met de horeca-industrie. Heel wat horecazaken gaan immers failliet. Toch bloeit de horeca-industrie nog altijd volop en is het uitbaten van een succesvolle horecazaak best wel een lucratieve onderneming.

Maar waar ligt dan de oorzaak van deze talloze faillissementen en waarom kunnen zoveel horecazaken het hoofd amper boven water houden?

Investeren in de opleiding van uw medewerkers loont
12/11/2017 Bediening

Investeren in de opleiding van uw medewerkers loont

Obers die bestellingen verkeerd opnemen, die niet merken dat klanten al geruime tijd zitten te wachten of medewerkers die het concept van uw horecazaak niet begrijpen bent u liever kwijt dan rijk. Deze kunnen uw horecazaak immers een behoorlijk slechte reputatie bezorgen. Toch betekent dit niet noodzakelijk dat deze medewerkers geen potentieel hebben. Misschien missen ze ervaring, zijn ze niet goed voorbereid op hun taken, weten ze niet hoe ze de zaken efficiënt moeten aanpakken of voelen ze zich onzeker.

Het wel en wee van een B&B
05/11/2017 Trends

Het wel en wee van een B&B

Een perfecte carrièreswitch?

Heel wat mensen dromen ervan om een Bed & Breakfast uit te baten. Deze zitten de laatste jaren flink in de lift en voor iemand die zijn leven een nieuwe wending wil geven, lijkt dit vaak de perfecte carrièreswitch.

Het lijkt een aangename gedachte: mensen bij u thuis ontvangen, deze de vakantie van hun dromen bezorgen en er ook nog eens uw boterham mee verdienen. Vaak kiezen B&B-uitbaters er ook nog eens voor om dit in het buitenland te doen. Een Bed & Breakfast onder een altijd stralende hemel en op een idyllische plaats lijkt een ideale manier om ook zelf van het leven te genieten. Maar is de uitbating van een B&B wel zo romantisch als dit op het eerste gezicht lijkt?

Een strategisch plan voor uw horecazaak
30/10/2017 Bedrijfsstructuur

Een strategisch plan voor uw horecazaak

Als horeca uitbater wilt u niet alleen een goed draaiende zaak, maar wilt u ook dat uw zaak binnen x-aantal jaar nog steeds bestaat en, heel belangrijk, dat de rentabiliteit van uw zaak verhoogt.

U mag dan wel gepassioneerd zijn door de horeca, maar uiteindelijk blijft het wel de bedoeling dat u, als horeca uitbater, er uw brood mee verdient. Om dit te bereiken zal u dan ook een bepaalde richting moeten uitgaan en erover nadenken waar u binnen vijf of tien jaar wil staan.
Is uw horecazaak klantgericht of gastvrij?
23/10/2017 Algemeen

Is uw horecazaak klantgericht of gastvrij?

Ik hoor u al denken: wat een vreemde vraag! Zijn klantgerichtheid en gastvrijheid dan zo’n verschillende begrippen?

Klantgerichtheid en gastvrijheid zijn inderdaad geen identieke termen. Het uitgangspunt van beide begrippen is anders en ook het resultaat ervan. Algemeen kan gesteld worden dat gastvrijheid net een stapje verder gaat dan klantgerichtheid en dit op verschillende vlakken.

Maar wat is nu juist het wezenlijke verschil tussen deze twee essentiële aspecten van de horeca?