Uw horecazaak financieel gezond houden: enkele tips

Qua boekhouding en accounting kunt u heel wat taken doorgeven aan uw boekhouder, accountant of financieel adviseur. Deze zijn immers gespecialiseerd op dit vlak. Toch betekent dit niet dat u wat betreft de financiële kant van uw bedrijf niet verantwoordelijk bent. Als u een financieel gezonde horecazaak wilt, zult u hier zelf moeten aan werken en zelf acties moeten ondernemen. Hoe kan u dit het beste aanpakken?

Administratie bijhouden en zorgen voor een goede bedrijfsvoering

Het is weinig waarschijnlijk dat u een horecazaak opstart om u op te sluiten in uw kantoor en u de hele dag bezig te houden met de administratieve kant van uw horecazaak. Troost u: u bent heus niet de enige die dit het minst leuke aspect van een horecazaak vindt. De gemiddelde horecaondernemer verkiest het sociale contact en de actie van een horecazaak boven de administratie ervan. U hoort het dan ook misschien niet graag, maar als u uw horecazaak financieel gezond wilt houden, zult u hieraan toch de nodige tijd moeten besteden.

Uiteraard kunt u het grote werk laten doen door uw accountant, maar de basisadministratie zult u toch zelf moeten doen. Ik denk hierbij vooral aan het doornemen van de post, het klasseren van bepaalde documenten, de cashflow bijhouden, personeelsgegevens bijhouden, enz... En natuurlijk zult u ook een algemeen inzicht moeten hebben in het functioneren van uw zaak.

Vergeet ook vooral niet om voldoende aandacht te besteden aan de bedrijfsvoering. Offertes opvragen, bestellingen plaatsen, leveringen controleren, facturen betalen en opstellen en ervoor zorgen dat alles op tijd betaald wordt zijn ook taken waar u als zaakvoerder verantwoordelijk voor bent. 

Budgetteren en beheren

Als horecaondernemer is een van uw doelstellingen dat uw horecazaak goed draait. Toch zult u alleen hiermee niet tevreden zijn. Het is immers ook de bedoeling dat uw horecazaak rendabel is en dat u er geld mee verdient.

Een eerste stap naar budgetteren en beheren van uw financiële middelen is dan ook dat u perfect weet wat uw kosten, uw uitgaven en uw inkomsten zijn. Maak hiervoor vooraf de nodige berekeningen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Evalueren

Het opmaken van een overzicht van kosten, uitgaven en inkomsten is één zaak. Als u echter het resultaat hiervan niet evalueert en analyseert, dan zult u niet veel opschieten. 

Merkt u na een zekere periode dat uw algemene kosten en uitgaven hoger liggen dan uw inkomsten, dan zult u in bepaalde uitgaven moeten snoeien. Leuk is uiteraard anders, maar dit is wel een noodzakelijk kwaad als u wilt dat uw horecazaak financieel gezond blijft.

Sta bij uw evaluatie ook eens stil bij welke producten u het meeste winst opleveren, welk soort mensen u het meest over de vloer krijgt, waar zij hun geld aan besteden en welk bedrag ze over het algemeen uitgeven.

Heel belangrijk bij de evaluatie van de financiële toestand van uw zaak is dat u steeds uw doelstellingen voor ogen houdt. Een ondernemingsplan en een financieel plan mogen dan wel steeds in ontwikkeling zijn, maar verbeter of vernieuw alleen als dit echt nodig is. Pas uw doelstellingen vooral niet aan op goed geluk, maar doe dit volgens een uitgekiend plan.

Hulp inroepen van deskundigen

Ga op regelmatige tijdstippen langs bij uw accountant om te praten over de algemene financiële toestand van uw horecazaak. Misschien heeft u de indruk dat alles goed gaat, maar deskundigen op dit vlak kunnen ervoor zorgen dat alles nog beter gaat.

Ondervindt u problemen met uw administratie, uw bedrijfsvoering of de evaluatie van uw financiële situatie laat dit dan niet te lang aanslepen en neem tijdig contact op met uw accountant. Hij zal u perfect kunnen adviseren welke maatregelen u kunt nemen om uw horecazaak financieel weer gezond te krijgen.

Als horecaconsultant kan ik u hierbij uiteraard ook helpen. Heeft u hulp of advies nodig of weet u niet goed of het wel de goede kant opgaat met uw horecazaak dan kunt u mij altijd vrijblijvend contacteren. Ik help u graag om van uw droom een succes te maken!

Wilt u weten hoe ik als horecaconsultant u kan begeleiden met uw horecazaak? Neem dan volledig vrijblijvend contact met mij op door een belmoment te boeken of stuur een bericht

Meer tips ontvangen voor de uitbating van uw horecazaak? Schrijf u in op de nieuwsbrief.