"BRAND!" is een woord dat niemand in een restaurant wil horen.
In het beste geval raakt niemand gewond en is er alleen materiële schade. Maar ook dat kan verwoestend zijn.
Het onderzoek naar de oorzaak van een grote brand kan maanden duren en ook discussies met de verzekeringsmaatschappij kunnen blijven aanslepen.
Zelfs een kleine brand kan een hoop problemen geven. Het opruimen van de puinhoop die een brand veroorzaakt heeft kan dagen zo niet weken in beslag nemen. Kosten die u kunt missen en inkomsten die u door een noodgedwongen sluiting misloopt.
Belangrijk dus om brand te voorkomen! Hierbij graag enkele tips.
Veilige keukenapparatuur
Statistieken van verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben uitgewezen dat de meeste branden te wijten zijn aan problemen met keukenapparatuur.
Oorzaken hiervan zijn vooral verouderde apparatuur, foutieve installatie, gebrek aan onderhoud of onzorgvuldig gebruik.
Risico’s kunt u beperken door gekwalificeerde technici in te huren voor de installatie en het onderhoud van uw keukenapparatuur.
Keukenlinnen
Keukenlinnen is handig voor het opruimen van bakolie en vetresten. Uiteraard wast u deze regelmatig of besteedt u dit karwei uit.
Maar wist u dat zelfs schoon linnen sporen kan bevatten van bepaalde hoeveelheden vet of olieresten? U kunt zich vast voorstellen hoe gevaarlijk het is als dit linnen in contact komt met vuur.
Gespecialiseerde firma’s kennen de kneepjes van het vak maar als u zelf uw keukenlinnen wast
kies dan voor een professionele wasmachine.
Bewaar linnen in een centrale afzonderlijke plaats en zorg ervoor dat proper linnen niet in contact komt met vuil linnen.
Brandblussers
In de keuken van uw horecazaak moet er een brandblusser van het type 5 kilo CO2 of 6 kilo ABC poeder of gelijkwaardig aanwezig zijn.
Zorg ervoor dat bij frituurketels een goed sluitend metalen deksel in de onmiddellijk nabijheid aanwezig is. Een ABF of schuimverbrandblusser bij de hand houden is altijd aangeraden als er met vetten gewerkt wordt.
Heeft uw horecazaak een open keuken dan moet elk vast frituurtoestel voorzien zijn van een vaste automatische blusinstallatie die gekoppeld wordt aan een toestel dat de toevoer van energie naar het frituurtoestel onderbreekt.
Rookwaren
Het is al langer verboden om te roken in horecazaken. Roken op terrassen mag nog wel en ook hierin schuilt mogelijks brandgevaar.
Zorg ervoor dat asbakken regelmatig geledigd worden. Hoe meer peuken in een asbak, hoe groter de kans op brandgevaar.
Leeg asbakken altijd in een asverzamelaar, nooit in een gewone afvalbak. Na een nachtje in de asverzamelaar is het wel veilig om alle rookafval in een afvalbak te gooien.
Verkiest u metalen zuilasbakken, zorg er dan voor dat de bodem altijd met zand of water gevuld is.
Terrasverwarmers
De dagen worden frisser en ’s avonds kan het al behoorlijk koud zijn. Na een lange periode zonder de gezelligheid van een terras zullen klanten maar al te graag ook bij minder mooi weer uw terras bezoeken. Dat betekent meteen ook dat uw terrasverwarmers op volle kracht zullen draaien.
Zorg in elk geval voor voldoende afstand tussen terrasverwarmers en brandbaar materiaal zoals parasols, zonneweringen of een afdak.
Kiest u voor elektrische terrasverwarmers zorg er dan voor dat je elektrische installatie hiervoor krachtig genoeg is. Werk niet met verlengsnoeren op uw terras!
Gaat uw voorkeur uit naar terrasverwarmers op gas, zorg er dan voor dat de gastoever automatisch wordt uitgeschakeld als de terrasverwarmer omvalt. Vermijd ook dat je een grote hoeveelheid gasflessen stockeert.
Wees voorzichtig met het gebruik van een afdekhoes. Als de terrasverwarmer per ongeluk wordt ingeschakeld bij het afdekken, kan deze brand veroorzaken.
Hulp van de lokale brandweer
Voor de opening van uw horecazaak heeft u een attest nodig betreffende de brandveiligheid.
Op grond van een verslag door de brandweer kunt u dit attest krijgen.
Hou er rekening mee dat u dit attest zelf na een bepaalde tijd moet vernieuwen. Hoelang een attest geldig is, is afhankelijk van stad tot stad.
Heb je geen geldig attest dan riskeer je een geldboete en een gedwongen sluiting.
U kunt altijd bij de stadsdiensten of de lokale brandweer terecht voor meer informatie over de brandveiligheid van uw horecazaak.
Blijf op de hoogte
Als horecaconsultant volg ik uiteraard alle ontwikkelingen op de voet. Wilt u goed geïnformeerd blijven, schrijf u dan zeker in om op de hoogte te blijven of neem vrijblijvend contact met mij op.
Comments