top of page
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • YouTube
Foto van schrijverGino Vermeulen

Waarom teamdynamiek belangrijk is

In een vorige blog post had ik het al over - niets nieuws - het personeelstekort in de horeca.

De zoektocht naar nieuw personeel en het behouden van je huidige team wordt steeds moeilijker. In een sector met lange uren en hoge eisen is dit niet zo vreemd.


Veel potentiële kandidaten tonen aanvankelijk interesse, maar haken vaak af wanneer het erop aankomt, soms zelfs zonder te verschijnen op een persoonlijk gesprek. Daar gaat je tijd en je moeite…


Toch vind ik het essentieel om door te gaan met deze inspanningen. Waarom?


Omdat ik zowel de horecaondernemers als de kandidaten wil helpen. Voor horecaondernemers betekent dit dat ze toegang krijgen tot een pool van getalenteerde professionals. Voor de kandidaten biedt het de kans om een werkplek te vinden die aansluit bij hun vaardigheden en ambities.


Het vinden van de juiste persoon voor een horecazaak is een uitdaging die veel verder gaat dan alleen het verzamelen van sollicitanten. Net zo belangrijk is het plaatsen van de juiste man of vrouw op de juiste plek.


Met mijn jarenlange ervaring in de horeca kan ik helpen om die perfecte match te vinden. Hierbij schakel ik soms een ‘hulplijn’ in: de DISC-methode.

Horeca in 2024. Het omarmen van verandering is een krachtige motor voor groei en succes.



















Persoonlijkheidstypes en Teamdynamiek


Door verschillende persoonlijkheidskenmerken in overweging te nemen, help ik als horeca-adviseur bij het vinden van de beste matches. Het doel is om kleur in je team te krijgen, zodat je horecazaak optimaal kan presteren en groeien.


Rode mensen

Rode kandidaten zijn leiders en doeners. Ze nemen graag de touwtjes in handen en zijn ambitieus. Altijd klaar om uitdagingen aan te gaan en processen te verbeteren, zijn ze vaak de drijvende krachten achter een team.


In een horecacontext zijn ze perfect als restaurantmanager, operationeel manager, chef-kok, salesmanager of projectmanager voor events.


In deze rollen speelt een rode persoon zijn sterke eigenschappen uit: leiderschap, ambitie, besluitvaardigheid en een sterke focus op prestaties en resultaten.


Gele mensen

Gele kandidaten zijn creatieve, optimistische types en stralen energie en enthousiasme uit.

In een horecazaak voelen ze zich het best als ze een klantgerichte rol kunnen spelen. Ze zijn perfecte gastheren of -vrouwen en passen ook perfect in de bediening, waar klantenservice belangrijk is.


In deze rollen laten gele personen hun sterke eigenschappen zien: creativiteit en een talent voor het enthousiast maken van anderen. Ze brengen een energieke sfeer die aanstekelijk werkt en zorgen ervoor dat gasten zich bijzonder voelen.


Blauwe mensen

Blauwe kandidaten werken graag gestructureerd en hebben oog voor detail. Ze zijn ideaal voor rollen waarbij nauwkeurigheid en organisatie belangrijk zijn, zoals bij reserveringen, in de boekhouding of kwaliteitscontrole in de keuken.


Als kwaliteitscontroleur, inkoopmanager of planning- en coördinatiebeheerder kunnen blauwe personen hun sterke punten perfect benutten. Ze zorgen ervoor dat processen soepel verlopen en dat kwaliteitsnormen worden nageleefd.


Groene mensen

Groene kandidaten zijn evenwichtig en teamgericht. Ze bieden stabiliteit en ze kunnen goed samenwerken en omgaan met verschillende persoonlijkheden. Hun vriendelijke houding draagt bij tot een harmonieuze sfeer in je horecazaak.


Evenwichtig en teamgericht zijn ze een ideale aanvulling als klantenservicemedewerker, teamcoördinator, of gastheer- of vrouw.


In al deze rollen zorgen groene personen voor een rustige en evenwichtige sfeer in je horecazaak.


Door deze persoonlijkheidskenmerken in overweging te nemen, kan ik helpen om de juiste kandidaat op de juiste plek te krijgen, wat essentieel is voor het succes van elke horecazaak.


De kracht van een team zit in de diversiteit


De beste dynamiek creëer je door een mix van alle persoonlijkheidstypes.

De gele bedenkt nieuwe ideeën, de rode neemt beslissingen, de groene zorgt voor uitvoering, en de blauwe waarborgt de kwaliteit in je horecazaak.


Helaas is dit vaak niet het geval en in veel horecazaken zitten mensen op de verkeerde stoel. Het is essentieel om te begrijpen welk persoonlijkheidstype een team nodig heeft om succesvoller te worden en hierbij kan ik je als horeca-adviseur perfect helpen.


Bel of mail me gerust, dan vinden we samen oplossingen voor jouw specifieke uitdagingen.


Blijf op de hoogte


Wil je goed geïnformeerd blijven en geen waardevolle inzichten missen, schrijf je dan zeker in voor de maandelijkse update om op de hoogte te blijven.

Contact 

Bedankt voor de inzending!

© 2024 GINO VERMEULEN | BRUSSEL

bottom of page